Letnie przetwory to doskonałe źródło witamin na zimę. Ich przygotowanie nie jest tak trudne, jak się wydaje.
Co jest potrzebne na domowe przetwory?
Aby zrobić domowe przetwory, potrzebujesz owoców, cukru, kwasu i pektyny, która gęstnieje po aktywacji przez ciepło. Pektyna znajduje się w większości owoców, szczególnie w ich skórkach i pestkach. Owoce bogate w pektynę, w tym owoce pestkowe, figi, jabłka, gruszki i cytrusy, gęstnieją naturalnie podczas gotowania. W przypadku owoców o niskiej zawartości pektyny, takich jak jagody wystarczy dodać pektyny zakupionej w sklepie. Ponieważ poziom pektyny w owocach będzie się różnić, ważne jest, aby polegać na instrukcjach z opakowań pektyny, jeśli zastępujesz jeden owoc innym lub używasz mieszanki dwóch, lub więcej.
Domowe przetwory są łatwe do wykonania i potrzebujesz prócz samych produktów, jedynie domowej kuchni.
Proste i sprawdzone przepisy na dżemy
Stosuję się różne metody, aby uchwycić słodycz letnich owoców. Niezależnie od wybranej metody, owoce powinny być maksymalnie dojrzałe. Wszelkie dodatkowe zioła, aromaty i przyprawy powinny uzupełniać owoce, a nie dominować nad ich smakiem.
Różne są przepisy na dżemy, ale większość z nich jest do siebie podobna. Dżemy bez gotowania, często nazywane są produktami do zamrażania lub dżemami do lodówki, ponieważ nie podlegają konserwacji. Szybkie przygotowanie pomija gotowanie na wolnym ogniu i konserwowanie. Zamiast tego posiekane i lekko zmiażdżone surowe owoce są łączone z cukrem i pektyną. Następnie należy je przechowywać w czystych pojemnikach i natychmiast zamrozić lub schłodzić.
Inne przepisy na dżemy przewidują gotowanie na wolnym ogniu. Gotując owoce z cukrem i zagęszczając ich soki, tworzysz coś, co łatwo się smaruje, ale nadal jest wyraźnie owocowe. Świeże zioła dodają równowagi słodyczy. Np. rozmaryn idealnie pasuje do fig, ponieważ nadaje lekką trawiastą nutę subtelnej słodyczy owoców.
Najpopularniejsze letnie soki domowe
Dietetycy twierdzą, że najbardziej odpowiednim napojem na lato, jest zwykła woda. Jeśli jednak chcesz nie tylko ugasić pragnienie, ale także napić się czegoś smacznego, kwaśnego, orzeźwiającego, to letnie soki domowe są świetnym pomysłem.
Ostatnio coraz większą popularnością cieszą się pakowane napoje owocowe, jakie można znaleźć w sklepach. Niestety, te napoje owocowe są dalekie od doskonałości. Zazwyczaj zawierają cukier, a także dodatki, takie jak regulatory kwasowości. Ponadto poddaje się je specyficznej obróbce cieplnej, przez co znika z nich wiele korzystnych substancji. Dlatego lepszym rozwiązaniem są letnie soki domowe.
Najlepiej gotować kompoty z suszonych owoców bez cukru lub wyciskać napoje owocowe. Ale jeśli nie masz czasu, istnieje prostsza metoda - rano wyciśnij pół cytryny do wody (250-500 ml). Kwaśna woda najlepiej gasi pragnienie, dodatkowo przywracając dopływ witaminy C, która aktywnie odparowuje wraz z potem.
Najzdrowszy sok to świeżo wyciskany. Owoce i warzywa oddają wszystkie swoje witaminy, przeciwutleniacze i minerały. Takiego soku nie można długo przechowywać nawet w lodówce - tlen niszczy wiele korzystnych substancji. Należy wypić go nie później niż godzinę po wyciśnięciu.
Na drugim miejscu znajdują się przygotowywane w domu napoje owocowe i kompoty – w nich sam kontrolujesz poziom cukru.
W sezonie letnim kompoty można przygotować nie tylko z jagód i owoców, ale także ze świeżych ziół: mięty, melisy, wiązówki, liści porzeczki i malin. Bardzo popularny jest zwłaszcza kompot z truskawek, ananasowo - jabłkowy i z czarnej porzeczki. Kompot tego typu jest idealny na upały: zawarta w nim mięta odpowiada za chłodzenie, a owoce za smak i orzeźwiającą kwaskowatość.
Przetwory owocowe w formie galaretki
Nie mniej popularna metoda to galaretka - efekt gotowania owoców w celu wydobycia soku i pektyny, a następnie odcedzenia stałych składników. Tego typu przetwory owocowe przygotowuje się ze świeżych owoców. Podobnie jak dobra marmolada (zwykle przetwory cytrusowe z rozmiękczonymi, ugotowanymi kawałkami skórki), dobra galaretka powinna być równowagą między cierpkością a słodyczą.
Tego typu przetwory owocowe zachowują np. magnez i wapń, które nie boją się wysokich temperatur i są potrzebne do funkcjonowania serca i układu nerwowego. Także żelazo – ważne w hematopoezie i cynk – podstawa urody i pamięci, dobrze znoszą także obróbkę termiczną. Jesienią i zimą przetwory poprawiają apetyt, gdyż niewielka ilość octu w nich zawarta pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia trawienie. Jednocześnie mają niską zawartość kalorii, dlatego pod tym względem nadają się do diet odchudzających.