Jesień i zima to czas, kiedy o przeziębienie i różnego rodzaju infekcje jest wyjątkowo łatwo. Aby uniknąć grypy czy przeziębienia powinnaś już na progu jesieni zmienić swój jadłospis. W tym okresie swoją dietę musisz komponować oczywiście tak, aby dostarczała Ci niezbędnych składników odżywczych. Nie wiesz, co jeść jesienią, aby być zdrowym? Podpowiemy Ci po jakie produkty szczególnie warto sięgać w najchłodniejsze pory roku.
Jaka powinna być jesienna i zimowa dieta?
W najchłodniejsze pory roku niezwykle ważne jest ciepło wnikające w nas z zewnątrz. Oznacza to, że jesienią i zimą częściej niż w pozostałe miesiące roku powinnaś sięgać po ciepłe jedzenie. Jakie produkty rozgrzewają organizm? Kanapki na śniadanie zastąp owsianką – dopraw ją cynamonem i kardamonem. Do pracy zamiast kanapek zabierz lekką zupę, ciepłą zupę zjedz także po powrocie z pracy. Nie masz możliwości zabrania do pracy zupy i jesteś skazana na kanapki? Postaraj się przynajmniej popić je herbatą lub innym ciepłym napojem.
Jakie produkty warto wprowadzić do jesienno-zimowego jadłospisu?
Już u progu jesieni musisz stawiać na produkty, które dostarczą Ci niezbędnych składników odżywczych. W Twojej diecie koniecznie muszą znaleźć się sezonowe warzywa. Jakie warzywa jeść jesienią i zimą? Wybieraj przede wszystkim warzywa korzeniowe, do których zaliczamy:
- marchew;
- pietruszkę;
- selera;
- czerwone buraki;
- czarną rzepę.
Sięgaj także po warzywa cebulowe, do których zalicza się nie tylko cebulę, ale także pora i czosnek. Zadbaj też o to, aby na Twoim talerzu regularnie pojawiały się warzywa kapustne, czyli biała i czerwona kapusta oraz mniej od nich popularna brukselka. Jakie warzywa warto jeść jesienią i zimą? Komponuj swoje posiłki wykorzystując także warzywa strączkowe, wiele zdrowych i smacznych potraw przygotujesz z grochu, fasoli, soczewicy i ciecierzycy.
Co jeść jesienią, aby być zdrowym?
Zastanawiasz się, co jeść jesienią, aby być zdrowym? Musisz sięgać nie tylko po sezonowe warzywa, ale także po owoce, które dostarczą Ci wzmacniającej odporność witaminy C. Znajdziesz ją nie tylko w owocach cytrusowych, ale także w wielu rodzimych owocach. Duże ilości witaminy C zawierają nasze rodzime jabłka, gruszki i śliwki. Sięgaj nie tylko po świeże, ale także mrożone owoce – bardzo bogatym źródłem witaminy C jest czarna porzeczka. Witaminą C znajdziesz także w natce pietruszki, dodatkowo dostarcza ona kwasu foliowego. Co jeść jesienią, aby być zdrowym? Sięgaj po produkty fermentowane, do wyboru masz fermentowany nabiał (zalicza się do niego między innymi jogurt i kefir), sok z kiszonych buraków, kiszoną kapustę i ogórki. W chłodne miesiące nasz organizm potrzebuje więcej białka, do swojej diety dodawaj więc chude mięso, ryby (mogą być tłuste), nabiał i jajka. Ogranicz spożycie mięsa, w zamian zwiększ ilość ryb, do tych szczególnie polecanych zaliczamy tłuste ryby morskie takie, jak:
– śledź atlantycki;
– sardela europejska;
– łosoś atlantycki.
Ryby dostarczają kwasów tłuszczowych omega-3, które mają prozdrowotne właściwości. Jeśli więc zastanawiasz się, co jeść zimą, aby nie chorować, odpowiedź jest prosta – tłuste ryby morskie. Źródłem wysokiej jakości kwasów tłuszczowych są nie tylko ryby, staraj się dodawać do sałatek oliwę, a zamiast po niezdrowe przekąski sięgaj po pestki dyni albo słonecznika. Do jesienno-zimowych dań możesz dodawać także orzechy i siemię lniane.
Jakie produkty warto wprowadzić do diety, aby rozgrzewać organizm?
W jesienne i zimowe dni z pewnością bardziej interesują Cię produkty, które rozgrzewają, a nie chłodzą organizm. Zobacz, jakie produkty rozgrzewają organizm. Do takich rozgrzewających produktów zaliczają się między innymi warzywa takie, jak: cebula, dynia, czosnek, fasola, papryka, szczypiorek, pietruszka, por, imbir. Do produktów, które rozgrzewają organizm należą także nasiona roślin strączkowych (np. czarna fasola) oraz orzechy laskowe i ziemne, brązowy sezam. Rozgrzewające działanie ma także wołowina, ryby słodkowodne, indyk, kasza jaglana, kiełki pszenicy, brązowy ryż. Jakie produkty rozgrzewają organizm? W sezonie jesienno-zimowym nie zapominaj o dodawaniu do potraw rozgrzewających przypraw. Takie właściwości ma anyż, wanilia, cynamon, chilli, kardamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, goździki, pieprz. Jeśli chcesz jesienią i zimą rozgrzać swój organizm, sięgaj także po miód, daktyle, banany, mango, wiśnie i jeżyny. Z rozgrzewających właściwości słyną również skórki owoców cytrusowych, kawa i ocet ryżowy. Swój jesienno-zimowy jadłospis możesz uzupełnić o owocowe herbatki.